ponedeljek, 29. december 2014

Akcija št. 9: Pluženje kolesarskih stez


V ponedeljek, 29. decembra smo novomeški kolesarji pod drobnogled vzeli stanje pločnikov in kolesarskih stez v zimskih razmerah.
In nismo samo opazovali, ampak  tudi delovali. Očistili smo neočiščene površine za nemoten peš in kolesarski promet.
Začeli smo pri Železniški postaji Kandija in se lotili kolesarskih stez od Kandije do trgovine Motoroil na Seidlovi ulici.

Z akcijo smo kolesarji želeli opozoriti na to, da je kolesarjenje kot oblika trajnostnega prometa možna skozi celo leto, tudi pozimi. Seveda pod pogojem, da obstaja ustrezna kolesarska infrastruktura in da je le-ta ustrezno vzdrževana. Obvezna oprema je bila lopata, metla in dobra volja. Ugotovljeno stanje smo posredovali medijem in pristojnim za zimsko vzdrževanje pločnikov in stez:

 Ugotovili smo, da so prometni znaki postavljeni neustrezno. Ne samo, da motijo kolesarski promet v "normalnem" času, ampak preglavice povzročajo tudi pri pluženju, zato steze okoli znakov ostanejo nesplužene.
Velik problem predstavlja led na pločnikih in kolesarskih stezah. Zaradi slednjega v prihodnjih dneh odsvetujemo vožnjo s kolesi. Led na križišču pri avtobusni postaji je še posebej nevaren, saj se sneg topi neposrednjo na pločnike in steze, ponoči zmrzne. Danes smo na lastne oči videli grd padec pešča točno na tem mestu ...
 Na splošno lahko rečemo, da so na prvi pogled steze in pločniki očiščeni solidno. Uporabniki pa vemo, da so na poteh vendarle številne pomanjkljivosti. Na Šmihelskem mostu, na primer, je steza očiščena samo do znaka za razvrščanje vozil.   

Delovna akcija se je zaključila ob toplem čajčku ali kuhančku na Glavnem trgu. 








Ni komentarjev:

Objavite komentar